Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelut ja museotoimi järjestävät syyslomaviikon perjantaisin klo 17-24 kaikille maksuttoman tapahtuman Museoiden yö! Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2016 alkaen ja mukana on ollut vuosittain 3-4 mikkeliläistä museota, joista jokaisessa vierailee tapahtuman aikana yli 1000 kävijää.

Tapahtuman ohjelmalla on tarkoitus rikastuttaa museon toimintaa, herättää näyttelyitä eloon ja ennen kaikkea madaltaa kaupunkilaisten kynnystä lähteä vierailemaan museoissa. Kunkin museon ohjelma on suunniteltu niiden omien suuntausten mukaisesti ja tapahtumaa on järjestetty koko illaksi – aina klo 24 saakka. Tapahtuma on suunnattu koko perheelle ja on täysin ilmainen! Kävijät voivat kerätä museoista leimoja Museoiden yön leimapassiin, jonka palauttaessa on mukana palkinnon arvonnassa.

Mikkeliläisen ohjelmistotalo Observiksen luoma X-routes peli tuli vuonna 2017 osaksi Museoiden yö -tapahtumaa. Pelissä museokohteet sijoitetaan kartalle rasteina, jotka avautuvat sijainnin perusteella. Museoiden sisälle ja reitin varrelle on sijoitettu lisärasteja, jotka voivat avautua sijainnin lisäksi myös koodeilla. Pelissä voi suorittaa tehtäviä ja vastata kysymyksiin ansaitakseen lisäpisteitä sekä pelin voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt pelaaja palkittiin! Vuonna 2017 tapahtumaan liitettiin myös Mikke-Juna, joka ajoi museoiden väliä koko tapahtuman ajan ja klo 21 saakka mukana oli myös Mikkelin oppaiden opastus.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden, museotoimen, Jalkaväkimuseon sekä tuottavan tahon kanssa (vuonna 2017: Esittävän taiteen kollektiivi Kaukasus).

Museoiden yö järjestetään seuraavan kerran 26.10.2018!