Museoiden yö!

Mikkelissä 27.10.2023 klo 17-24

ohjelma

program

 

Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelut ja museotoimi järjestävät syyslomaviikon perjantaina klo 17-24 kaikille (Sodan ja rauhan keskus Musitin 10€ näyttelymaksua lukuunottamatta) maksuttoman tapahtuman Museoiden yö! Tänä vuonna mukana on kahdeksan kohdetta: Mikkelin Taidemuseo, Jalkaväkimuseo, Suur-Savon museo,  Mikkelin ValokuvakeskusPäämajamuseo  ja Sodan ja Rauhan keskus Muisti, Kivisakasti ja Naisvuori

Museoiden yön tarkoitus on rikastuttaa museon toimintaa, herättää näyttelyitä eloon ja ennen kaikkea madaltaa kaupunkilaisten kynnystä lähteä vierailemaan museoissa. Kunkin kohteen ohjelma on suunniteltu niiden omien teemojen mukaisesti ja tapahtumaa on järjestetty koko illaksi – aina klo 24 saakka. Tapahtuma on suunnattu koko perheelle ja on täysin ilmainen, lukuunottamatta Sodan ja rauhan keskus Muistia, johon  pääsee Museoiden yön kunniaksi 10€ sisäänpääsymaksulla. Kävijät voivat kerätä museoista leimoja Museoiden yön leimapassiin, jonka palauttaessa on mukana Museokortin arvonnassa.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden, museotoimen, Jalkaväkimuseon sekä Sodan ja rauhan keskus Muistin kanssa. Tapahtuman tuotannosta vastaa Saara Vauhkonen. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2016 alkaen ja mukana on ollut vuosittain 3-5 mikkeliläistä museota. Vuonna 2022 tapahtuma keräsi yli 11 000 käyntiä museoihin illan aikana. 

Kohteiden esteettömyys:
Päämajamuseo
Suur-Savon museo
Sodan ja rauhan keskus Muisti
Mikkelin Valokuvakeskus

Mikkelin Taidemuseo on esteetön ja paikalla on hissi.
Jalkaväkimuseolla osaan tiloista on esteetön pääsy.


Kauppakeskus Akselin 2. krs, 50100 Mikkeli

Mikkelin Taidemuseo on aloittanut kesäkuussa 2019 toimintansa väistötiloissa kauppakeskus Akselin tiloissa. Taidemuseossa on vuosittain useita vaihtuvia taidenäyttelyitä. Museo toimii myös vuorovaikutteisena ja elämyksellisenä oppimisympäristönä erilaisissa työpajoissa ja taidekasvatusprojekteissa.

Museoiden yönä taidemuseossa on esillä näyttely Überhund – Taiteen kiehtovat koirat. Näyttely esittelee monipuolisesti koiraa ja sen eri rooleja kuvataiteessa viimeisen 150 vuoden aikana. Kuvataiteessa koiria esiintyy huomattavan paljon, mutta arkisina ja tavallisinakin hahmoina ne saattavat jäädä helposti huomaamatta. Überhund-näyttely tuokin katseen kohteeksi koiran. Perinteisesti koiran rooli taiteessa on liittynyt turvaan, uskollisuuteen ja kumppanuuteen. Siihen on liitetty sentimentaalisuuden ja suloisuuden määreet. Näyttely avaa perinteisten koiraan liitettyjen teemojen lisäksi koiran poliittista roolia ja jalostuseettisiä kipukohtia sekä tutkii koiran materiaalisuuta. Näyttelyyn liittyy myös runsaasti kuvitettu julkaisu, joka tuo esille taustoja ja näkökulmia koirista kuvataiteessa. Julkaisua on myynnissä taidemuseon museokaupassa.

Mikkelin taidemuseon museokaupassa on myynnissä julkaisuja, näyttelyluetteloita, lahjatavaroita, postikortteja, näyttelyjulisteita ja paperitavaroita museon ja vaihtuvan näyttelyn teemoihin liittyen. Museokauppa palvelee koko illan, aina klo 24 saakka!

klo 17.30-20.30 Lasten kulttuurikeksus Vekkulan työpaja: askartele koiran korvat
klo 17.30 & 23 näyttelyn yleisöopastus
klo 17 & 20 Mikkelin musiikkiopiston oppilaiden esittämää musiikkia, laulajana Emmi Pölhö ja Saara Kuhanen ja soittajina Nooa Nousiainen ja Lasse Saarelma

    & 

Ristimäenkatu 4, 50100 Mikkeli

Liput Musitin näyttelyyn 10€

Sodan ja rauhan keskus Muisti on tiedekeskus, joka kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Viimeisintä teknologiaa käyttävät näyttelyt vievät sinut sodan kokemuksiin. Muistin toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen sodan tutkimukseen.

Puolustusvoimien Päämaja on sijainnut Mikkelissä kaikkien itsenäisyyden ajan sotien ajan. Päämajamuseo perustettiin 1970-luvun alussa ja laajennettiin 2001. Päämajamuseo on yhdistynyt osaksi Sodan ja rauhan keskus Muistia 4.6.2021. Päämajamuseo ja Muisti muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joiden näyttelyt käsittelevät sodan ja rauhan teemoja sekä sotaa ilmiönä.

Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, joita sodan historia kiinnostaa, ja erityisesti niille, joita se ei kiinnosta.

Päämajamuseo

Suomen armeijan Päämaja toimi Mikkelissä ja sen lähiympäristössä viime sotien aikana vuosina 1939-1940 ja 1941-1944. Armeijan ylin johto sijoittui työskentelemään Mikkelin keskuskansakoululle. Päämajamuseon perusnäyttely kertoo päämajan toiminnasta ja talvi-, jatko- ja Lapin sodan keskeisistä tapahtumista sekä siviilien elämästä sotavuosina. Mannerheimin työhuone sekä Operatiivisen osaston Maavoimatoimisto on ennallistettu sodan aikaiseen asuunsa.

Päämajamuseon ja Muistin yhteinen Muisti-kauppa palvelee koko illan, aina klo 24 saakka!

klo 17-24 Museon erikoisvalaistus
klo 17-18 Suomalainen keskellä Ruandan kansanmurhaa - Operaatio Turkoosin sotilas Rauno Juhola
klo 18-24 ELKAn Mikkeli-filmejä

Klo 20.45 Räjähtävää räppiä, hyvää energiaa Muistin lipalla esiintyy Mehu ja Saldo sekä Chokko ja Aleksi

Kahvila Rauhassa

klo 17-20 Lämpöä ja Rauhan terveisiä Ukrainaan – villasukkaneulontapaja. Neulotaan villasukkia Ukrainaan. Talo tarjoaa langat ja välineet ja opastusta. Voit tuoda myös valmiita sukkia tai tulla neulomaan jo aloittamiasi töitä. Samalla voi kirjoittaa tai piirtää terveiset sukkien mukana lähetettäväksi.
klo 20 & 22
Synnyin valoon. Lauluja ja ajatelmia elämästä. Päivi Haapalehto
Klo 19.30 & 22.30 Hiljaistenmiestenlaakso duo
klo 17-24 tarjolla kahvilapalvelut ja iltapalabuffa (A-oikeudet)

Kauppakeskus Akseli

klo 17-24 Varjojen kesyttäjä Paula Vilmin Hulluutta 13:30! - varjoteos tempaisee katsojan Liisa Ihmemaassa- sadun hulvattoman rämäpäisiin kuviin & tunnelmiin.

Teoksen varjohahmot syntyivät ensimmäiseen varjoesitykseeni, IhmeMaa, vuonna 2013. Esitystä tehdessäni aloin saamaan paniikkikohtauksia: ne vaikuttivat hahmojen syntyyn ja loivat idean käsikirjoitukselle. Myöhemmin minulle selvisi, että Lewis Carol oli Liisa Ihmemaassa- satua kirjottaessaan kärsinyt paniikkikohtauksista -yhtäläisyydet olivat käsin kosketeltavissa! Elämä on aika ihmeellistä ja kummallista.
Nauti ja kummastu tunnelmasta,
Paula

Uppoudu syvemmälle varjojen maailmaan paulavilmi.fi
Näyttelyn kehittämistä on tukenut vuonna 2023 Taiteen edistämiskeskus.

klo 18–21 Huopapussukka -työpaja
Tule ompelemaan pieni huopapussukka koirankakkapusseille. Tämä huopapussukka valmistuu nopeasti käsin ommellen. Pussukkaan voi sujauttaa leipäpussit ja muut kierrätyspussit koirankakkapusseiksi. Saat pussukan myös kiinni koiranhihnaan. Jos et ulkoiluta koiraa, voit tehdä pussukan kuulokkeillesi tai muille pikkutavaroille. Työpajaa pitää Anni Ignatius hän on luokan- ja käsityönopettaja sekä sormustin-käsityövaikuttaja. Annin mielestä kaikki voivat oppia käsitöitä, kunhan on paljon intoa ja vähän myös malttia.

klo 17-24 -Kaksi sopivaa, yksi matka- Mikkeli Art and Design Weekendissä 202 ensimmäistä kertaa esillä ollut runonäyttely nähdään uudelleen Museoiden yössä. Kuvat näyttelyyn on ottanut Pihla Liukkonen ja Tekstit on Maamo Lii

klo 18 Mikkelin kaupunginorkesteri

klo 19.30 Etelä-Savon tanssiopisto ja sirkuskoulu  esittää nykytanssiteoksen Väreily


Otavankatu 11, 50130 Mikkeli

Mikkelin kaupungin kulttuurihistoriallinen museo, Suur-Savon museo esittelee ja tallentaa Mikkelin ja Mikkelin seudun historiaa. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on nyt esillä vaihtuva näyttely Tiedon ja taidon temppelit – Oppiaineiden ja Mikkelin koulujen historiaa.

Suur-Savon museon vaihtuvan näyttelyn nimi on lainaus Urpolan kansakoulun avajaisten juhlakantaatista Opinahjon auetessa vuodelta 1955. Urpolan koulun paikalle valmistuu vuodeksi 2024 uusi Saimaanportin yhtenäiskoulu, jota tulee käymään yli 800 oppilasta neljästä lakkautetusta koulusta. On siis aika luoda katsaus Mikkelin historiaan koulukaupunkina. Näyttelyssä tutustutaan kaikille tuttujen oppianeiden historiaan kansakoulun perustamisesta lähtien. Lisäksi luodaan katsaus entisiin, nykyisiin ja tuleviin Mikkelin kouluihin.

Suur-Savon museon museokaupassa on myynnissä kirjallisuutta, postikortteja ja lahjatuotteita museon ja vaihtuvan näyttelyn teemoihin liittyen. Museokauppa palvelee koko illan, aina klo 24 saakka!

klo 17–24 Museon erikoisvalaistus
klo 17–24 elämyskahvila
klo 17–24 Mittoja ja kippoja -visa
klo 17-24 Ruokaa uudessa valossa
klo 17–24 valomaalausta ja kuvauspiste, Yhdessä osallistuen -hanke
klo 17–20 kirjoita kaunoa -työpaja
klo 19.00 MiX Studion tanssiesitys: Valojen taikaa!
klo 23.00 Nightly Fantasies tekee popup-comebackin ja soittaa Akustista folk-rockia


Jääkärinkatu 6, 50100 Mikkeli

Jalkaväkimuseo on vuonna 1982 perustettu valtakunnallinen aselajimuseo, joka sijaitsee Mikkelin Vanhaa kasarmialueen historiallisessa ympäristössä. Museo toimii kahdessa 1880-luvulla rakennetussa puukasarmissa. Jalkaväkimuseo tutkii, tallentaa ja asettaa näytteille jalkaväen historiaa 1700-luvulta aina näihin päiviin saakka. 

Jalkaväkimuseo näyttelyineen herää eloon!

Käynti museoon Jääkärinkadulta sinibarettien perustaman tarkastuspisteen kautta.
Rakuunat hevosten kanssa alkuillasta.
Pihalla makkaranpaistoa, sotilaskodin kanttiini, puolustusvoimien kalustoa ja Mikkelin mobilistit, selfiepiste lumipukuisten sotilaiden ja poninkanssa.

Lapsille heijastinmetsästys, jossa palkinnot. Lisäksi puhdetyöpaja, jossa pääsee tekemään omia puhdetöitä.

Klo  18.30 & 19.30 sekakuoro Cresendo esiintyy
klo 20.30 Nostoväen lauluryhmä esiintyy
Klo 19 & 20 & 21 Sotilasbingo

  • liukumiinan heittopiste
  • lotat kehräämässä
  • Kyyhkylän kartanon esittely

Kivisakasti

Porrassalmenkatu 32 a, 50100 Mikkeli 

Kivisakasti on yksi Savon vanhimmista rakennuksista. Se on uusimpien tutkimusten mukaan rakennettu 1520–1560-lukujen välisenä aikana Savilahden kirkon sakastiksi. Puukirkko purettiin vuonna 1776, mutta sakasti jäi paikalleen.

Rakennuksen alkuperäisestä ulkoasusta on jäljellä vain harmaasta luonnon kivestä tehdyt seinämuurit. Keskiajan kivikirkkoja muistuttavat korkeat tiilipäädyt ja paanukatto sekä kattoratsastaja toteutettiin arkkitehti Magnus Schjerfbeckin suunnitelmien mukaan vuonna 1901. Sakastissa on esillä kirkollista esineistöä Etelä-Savosta.

klo 17–24 äänimaisema ja erikoisvalaistus

Naisvuori

klo 17–24 Näkötornin erikoisvalaistus
klo 17–24 pääsy näkötorniin
klo 17–24 myyntipiste
klo 18-20 Mikkelin Ursa esittäytyy
klo 19.30–20.30 Mikkelin Oppaat
klo 19 & 22 Chaleur-tulishow, Sirkustaiteilija Markus Nivala. kesäteatterilla.

Sirkustaiteilija Markus Nivala toteuttaa Museoiden yö-tapahtumassa tunnelmallisen ja näyttävän tulishown Chaleur. Esitys vie katsojan visuaaliselle matkalle esinemanipulaation ja jongleerauksen maailmaan tulitaiteen eri keinoin. Esityksessä sirkustaiteilija toteuttaa itselleen perinteistä esitystyyliään tarkoilla koreografioilla, hienovaraisella huumorilla sekä näyttävällä tulitaiteen toteutuksella. Esityksen kesto n. 15min. Esitys sopii kaikenikäisille.

 


Puistokatu 3, 50100 Mikkeli

Mikkelin valokuvakeskus on monipuolinen, valokuvataiteeseen erikoistunut taidekeskus ja museo, joka sijaitsee kauniissa suojelurakennuksessa lyhyen kävelymatkan päässä Mikkelin torilta. Keskuksella on viisi galleriatilaa: Galleriat I–III, Aulagalleria ja Sali. Mikkelin valokuvakeskus kuuluu Suomen Museoliittoon.

Näyttelyt:

Sali: Päivi Tuovinen
Aulagalleria: Risto Vuorimies
Galleria I ja III: historialliset kuvat
Galleria II: Ukrainan sota

Museoiden yössä mukana

klo 17-24 Kirjalan Paahtimo  (Nuijamiestenkatu 21, 50100 Mikkeli)
Kirjalan Kahvipaahtimo Museoiden yössä 27.10., jolloin kahvilan aukioloa jatketaan yöhön kahteentoista saakka! OH WHAT?!?
Tervetuloa siis piipahtamaan tai viipymään älyhyvän yllärisafkan ja erikoiskahvien merkeissä, yksin tai ystävän kanssa! Voit myös napata kahvit ja sapuskat messiin museokierrokselle.
Nähdään kahvilalla!

klo 17–24 GalleriArissa (Kasarminkatu 3, 50100 Mikkeli) on museoiden yön aikana nähtävissä Laura Laurilan, Alexandra Lindqvistin ja Mari Saravon taidenäyttelyt. Kello 19.00 pidetään taidehuutokauppa. Taidebaari on avoinna koko illan ajan. Lisäksi taiteilija Mari Saravon ateljee on avoinna tapahtuman ajan. Tervetuloa GalleriAriin, Kasarminkatu 3, 50100 Mikkeli."

klo 17–24 Mari Saravon ateljee, GalleriArin alakerrassa 17-24, Ateljeessa poistohintaan teoksia. 

klo 17–24 Mikkelin Upseerikerho (Tarkk’ampujankuja 1b, 50100 Mikkeli) NonStoppina Päämajan viestikeskus Lokin palkitusta dokumenttifilmistä kooste. Opas kertomassa Upseerikerhon toiminnasta, viestiyhteydet Päämajamuseoon. Ravintolapalvelut auki koko tapahtuman ajan (A-oikeudet).

klo 17–22 Teatterin Teatteri  (Savilahdenkatu 11, 50100 Mikkeli) Teatteri Klubilla (käynti Bistro Holvin kautta) esillä teatterin puvustoa, tarpeistoa ja valokuvia. Paikalla teatterikuraattori Jimmy Asikainen. Klo 17.15–17.45 Tatu ja Patu vierailevat klubilla.

 

 

Haluatko voittaa Museokortin?
Kerää kohteista vähintään neljä leimaa
ja osallistu arvontaan!

Vapaa pääsy - tervetuloa!